Nieuws


Bericht Theo de Weijer

21-11-2018

Beste lezers,

Ik las dat ik voor de harmonie Lid van Verdienste ben. Dat is mij natuurlijk bekend en ik heb dat altijd gewaardeerd. Er staat echter ook geschreven dat ik dirigent zou zijn geweest vanaf 1984. Dat is niet helemaal juist. Ik ben bij de harmonie begonnen in oktober 1981. Bij mijn afscheid op 1 januari 2000 heb ik, naast een mooie fiets, een fraai cadeau gekregen wat bij ons in de huiskamer een mooie plaats heeft gekregen. Deze afbeelding (zie foto) toont mij al dirigerend met de nog geschreven partituur van “Grave Superieure” als achtergrond. Verder staat er op vermeld dat we 4 x een 1e prijs hebben behaald, de 1e keer in de klasse Uitmuntendheid, nu 3e divisie met promotie, en de 3 andere keren in de Ere-afdeling, nu 2e divisie.De eerste keer was dat in 1983 in Helmond en zoals (misschien) op de foto te zien is. De andere concoursen waren in 1987 in Hapert, in 1992 in Beuningen, in 1996 in Doetinchem.

Van elk van die concoursen heb ik nog een aantal herinneringen opgeslagen. Zo herinner ik mij van het concours in Helmond dat Ger van Esch de tranen in de ogen had staan en dat de bus mij en mijn vrouw in Gemert ophaalde toen die van Helmond terug reed. (Ik was al wat eerder naar huis gereden)

Van Hapert weet ik nog dat we een reserve paukenist hadden gecharterd omdat Albert van Woerden misschien verhinderd zou zijn omdat zijn moeder slecht lag. Ik kan me niet meer herinneren of we die paukenist hebben moeten inzetten of dat Albert toch beschikbaar was. Ik dacht het laatste.

Van de Doetinchemtijd staat mij heel duidelijk bij dat het met de repetities niet erg vlotte. Het waren toen ook niet de gemakkelijkste stukken. Samen met het bestuur   besloten we toen een proef af te leggen een paar weken voor de concoursdatum. Deze proef zou gehouden worden in Tilburg met als beoordelaar de bekende dirigent Jan Cober. Enkele leden waren maar nauwelijks op tijd toen de 1e noot ten gehore moest worden gebracht. Toch, sommigen nog nahijgend van de onvermijdelijke haast, moest er worden begonnen. Er gingen toen meerdere dingen mis. In de nabespreking met Cober was de1e vraag die hij mij stelde: “Zijn de bussen al besteld……………..?”. Het was duidelijk dat hij bedoelde dat ons programma nog lang niet concourswaardig was. Nadien is toch besloten door te gaan. Thuis werd er driftig en intensief gestudeerd, en dat was ook hard nodig. We haalden een 1e prijs!

 

Theo van de Weijer