Nieuws


Harmonie Stad Grave bestaat 175 jaar

01-01-2020

'We zijn er altijd en overal'

Door Freddy Klooté , bron arenalokaal.nl

GRAVE - Het is prettig praten met voorzitter Harrie Reffeltrath en oud-voorzitter Jo Verhaaren van Harmonie Stad Grave. Muziekmensen met een hart dat klopt in het ritme van de Harmonie. Beiden zitten vol anekdotes en verhalen uit de lange geschiedenis van het muziekgezelschap. Na 175 jaren van ups en downs is de Harmonie niet meer uit het Graafse straatbeeld weg te denken. “We zijn er altijd en overal”, zegt Harrie. “Bij de intocht van Sinterklaas, de lampionnenoptocht van de Lichtjesavond. Palmpasen, Koningsdag. Bij herdenkingen waar ik tegenwoordig ook de Last Post mag blazen”.

 

 


Jo: “Het begon allemaal als onderdeel van de “burgerlijke emancipatie” in de vroegere Generaliteitslanden. Na de opheffing van de adellijke muziekkapellen en het vertrek van de Franse militaire muziekkorpsen, toen in het begin van de negentiende eeuw overal burgerlijke muziekgezelschappen werden opgericht. In Grave gebeurde dit op 11 januari 1845. Toen werd, voornamelijk door leden van de Sociëteit Tot Nut ende Vermaeck, de Harmonie van Grave opgericht”.

Concordia
Harrie vertelt verder: “Het eerste concert werd gegeven ten bate van de armen van de stad. In 1846. Dat vind ik zo mooi om te lezen. Dat was overigens het begin van een lange traditie. In 1848 krijgt het gezelschap een eigen vaandel van de dames van de muzikanten, en twee schelbomen, geschonken door de Minister van Oorlog. Die schelbomen worden nog steeds gebruikt. Wijlen Ben Verhaaren heeft die ooit helemaal gerestaureerd”. Dat was het goede begin. Want er ontstond onenigheid binnen de gelederen, wat uiteindelijk leidde tot een nieuwe start onder de naam “Concordia”. Het 50-jarig jubileum in 1895 werd groots gevierd met “ochtendlijk hoorngeschal” en een receptie”.

Twee gezelschappen
Tussen 1895 en 1900 staat het muzikaal leven in Grave op een laag pitje. Jo: “Dat was reden voor een aantal heren om een nieuw gezelschap op te richten: “De Harmonievereniging van Grave”. Nou, dat was tegen het zere been van de oude harmonie die meteen weer heel actief werd. Vanaf dat moment had Grave dus twee harmoniegezelschappen. Van mijn vader hoorde ik dat die twee elkaar in de Scheerestraat eens tegenkwamen. Nou, toen ging het erop. Van enige harmonie was toen geen sprake. Eigenlijk was het een massale vechtpartij tussen families. Tot de tweede Wereldoorlog zijn die twee gezelschappen blijven bestaan. Het grappige was dat ze allebei zó hun best deden dat de kwaliteit enorm omhoog ging”.

Na de oorlog: Harmonie Stad Grave
Op 19 juli 1945 gaat de Harmonie Stad Grave officieel van start. Harrie: “De vereniging groeit dan op muzikaal gebied en ook de activiteiten nemen toe. Langzaam maar zeker werden we bij alle eerder genoemde evenementen gevraagd om mee te doen. En dat deden we met plezier. Ook deden we mee aan Concoursen, waarbij we een paar keer met de hoogste prijs terug naar Grave mochten. In 1965 wordt onze Harmonie uitgebreid met een slagwerkgroep. Later kwamen er nog een studieorkest en een blokfluitgroep bij. In 1995 zijn we als Harmonie Stad Grave Koninklijk onderscheiden”.
Jo Verhaaren, kan het weten: “Uit de Harmonie Stad Grave kwamen ook gelegenheidsorkesten voort. De Mertbloazers, ’t Kapelleke bij oud en nieuw, het Vierdaagse-orkest en de Havenmuzikanten. Ik heb bij diverse orkesten gespeeld. Op dit moment telt de Harmonie 75 leden. En er is nog ruimte voor nieuwe leden”.

De Harmonie Stad Grave staat onder leiding van dirigent Jesse van Lankveld. De slagwerkgroep wordt in het juiste ritme gehouden door Ben van Kuppeveld en de opleiding in het studie-orkest staat onder leiding van Nord Strik. Jo: “Op dit moment spelen in de Harmonie 8 klarinetten, 5 saxofoons, 1 baritonsax, 1 hobo, 1 fagot, 2 baritons, 2 bassen, 3 schuiftrompetten, 4 trompetten, 1 hoornist, 5 fluitisten en 1 piccolo. We repeteren elke donderdagavond in Catharinahof. De slagwerkgroep doet dat op woensdagavond”.

2020, jubileumjaar
Harrie: “We starten 2020 met het traditioneel Nieuwjaarsconcert op 5 januari in Catharinahof. Het wordt speciaal. Iets met Weense sferen. Aanvang 12.00 uur. Op 4 september hebben we de Taptoe en op 30/31 oktober een Promsconcert. Op 19 december geven we, samen met een koor, een Kerstconcert. En verder zijn we er natuurlijk altijd en overal”.