Geschiedenis

“Harmonie Stad Grave“ is onze naam. In de gemeenschap van Grave zijn wij van oudsher een actieve vereniging. Met recht mogen wij spreken “van oudsher” want,  reeds in 1845 werd de “Harmonie van Grave “ opgericht. In de archieven van Grave wordt, onder meer, melding gedaan van een bezoek gebracht door de commissaris van de Koning in 1860 aan Grave. Bij de ontvangst van deze hooggeplaatste persoon was ook aanwezig de “Harmonie van Grave”, gekleed in rokkostuum met hoge hoed! Naast deze “Harmonie van Grave” werd in het begin van de vorige eeuw nog een muziekvereniging opgericht, zodat al gauw sprake was van de “oude” en de “nieuwe” harmonie. Naijver en destijds bestaande verhoudingen hielden deze muziekverenigingen op een behoorlijk peil, dat mag blijken uit de naam “muziekstadje” dat Grave in die tijd had.

Gedurende de oorlogsjaren lag het muziekleven vrijwel geheel stil, maar direct in 1945 nam het toenmalige gemeentebestuur van Grave het initiatief om beide verenigingen samen te smelten. Hieruit is op 19 juli 1945 ontstaan de “Harmonie Stad Grave”.

Met kunst en vliegwerk werd het instrumentarium bij elkaar gesprokkeld en na hard repeteren werd er in 1950 voor het eerst deelgenomen aan een muziekconcours te Wijk en Aalburg. In de 1e afdeling werd een 1e prijs “met lof van de jury” behaald.

Van een prachtig geüniformeerde harmonie was toen nog geen sprake. Pas in 1956 kon er er een aantal gedragen KLM uniformen worden overgenomen. Dit was mogelijk door de coonnecties die de harmonie had met de bekende oud-Gravenaar en Indië-vlieger Jan Hondong, werkzaam bij de KLM. In 1965, bij het 120 jarig bestaan kon 'Harmonie Stad Grave' zich voor het eerst presenteren in echte, nieuwe uniformen! De huidige uniformen dateren van 1998. Daarnaast beschikt de harmonie tegenwoordig over een modernere outfit, bestaande uit polo's en softshell jassen.

In 1965 werd de harmonie uitgebreid met een drumband, hetgeen de muzikale rondwandelingen completeerde. De drumband is inmiddels uitgegroeid tot een volledige slagwerkgroep. Op diverse concoursen en toernooien heeftt zij inmiddels laten horen tot wat voor prestaties zij in staat is. De slagwerkgroep is niet meer weg te denken bij “Harmonie Stad Grave”.

Nog een extra groep binnen onze vereniging is het opleidingsorkest. Een ensemble met leerlingen, die het A-diploma of een gelijkwaardig niveau hebben, dat samen met enkele gevorderde muzikanten een eigen repertoire verzorgen.

Uit de vereniging zijn onder meer geboren en nog steeds nauw verbonden met ‘Harmonie Stad Grave’ het ‘Graafs Muziek Kapelleke’. Dit is een orkest dat optreedt ’s nachts bij het inluiden van het nieuwe jaar en tijdens de doortocht van de Nijmeegse vierdaagse. Daarnaast zijn de 'Mertbloazers' en het seniorenorkest de 'Havenmuzikanten' ontstaan uit Harmonie Stad Grave.

Hebt u belangstelling, kom dan gerust eens luisteren op een repetitie-avonden in Catharinahof of neem telefonisch contact op. Schroom niet, kom gerust eens langs en ervaar de goede sfeer en gezelligheid binnen het studie-ensemble, harmonie-orkest of de slagwerkgroep. Ervaar tevens hoeveel plezier het geeft om samen met andere muzikanten muziek te maken.